Strah i prijezir u maslinarstvu…
Puno ljudi moje istraživanje o optimalnom terminu berbe maslina, pravilno nazvano OPTIMALNA TEHNOLOŠKA ZRELOST, povezuje sa najvećom količinom ulja u podu masline.
Pa znaju isto tako reći da ih moje istraživanje vraća u prošle dane, onda kada se maslina brala potpuno crna, smežurana i krajem prosinca. I naglašavaju da ih želim vratiti u dane kojima su oni odavno rekli zbogom tj. unazaditi njihov napredak.
A takve glasine najviše dolaze od onih maslinara „novopečenih“ rekao bi još onih pomodarskih koji žele biti viđeniji i cjenjeniji u našim krugovima, a bez fundamenta tradicije i rekao bi znanja.
Ali pustimo to, oni su moji i ja sam vaš…ali najviše od svega me žalosti struka koja je sama sebi tj. svrsi shodna. I sve što rade služi samo njima i njihovoj promociji tj. bodovanju znanstvenih radova, doktorskih disertacija itd. Ne služi nikome sada pa ni onda…
Jer kako objasniti činjenicu svih istraživanja prije, sad i u budućnosti… bez saznanja o optimalnoj zrelosti masline i sadržaju najveće količine ulja u suhoj tvari pri završenoj lipogenezi tj. prirodnoj funkciji masline da stvara ulje, a određena milenijskom genetikom biljke.
Npr.: govoriti o fenolima ili hlapivim komponentama, dakle njihovom sastavu – količinama u utjecaju na kvalitetu ulja, bez znanja o optimalnoj tehnološkoj zrelosti masline i davati tvrdnje, bez takve činjenice je neozbiljno…kada se zna da sastav, količina u potpunosti ovisi o sortimentu, uzgojnom području a ponajviše zrelosti masline!
A da ne govorim i ponavljam se koliko to utječe na senzoriku…pa mi još dan danas nemamo referentne uzorke naših sorata, dakle karakterizaciju njihovih pozitivnih svojstava (mirisa i okusa), po kojima bi mogli pravilnije i poštenije dati sud i šansu svakoj sorti. A ne samo slijepo pratiti subjektivna i mišljenja bez pokrića. A nerijetko praćena favoriziranju izvrnutih okusa, koja nemaju veze sa kvalitetom i konzumacijom.
I na kraju da se vratim na početnu misao i dam značenje TEHNOLOŠKOJ zrelosti masline. To TEHNOLOŠKO je ustvari sinonim, a ono povezuje i BERBU i PRERADU i KVALITETU PROIZVODA. A sve to ispunjeno je u maslinovom ulju koje je zbog toga višedimenzionalna veličina, određena vremenom (terminom) i prolaskom vremena.
Dakle ono je više od samoga ulja u plodu koje ovisi samo o težini ploda u trenutku prerade…