Najbolja maslinova ulja na svijetu?
Počnimo s tri stvari koje svako ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati:
>1< Voćnost
Svako dobro maslinovo ulje mora imati miris svježeg voća. Ipak su masline voćni plodovi. Ulje treba mirisati svježe i voćno.
>2< Gorčina
Masline svoju moćnu gorčinu crpe iz genetike biljke tj. drveta. Svako svježe, kvalitetno maslinovo ulje mora biti gorko, što vidimo na jeziku.
>3< Pikantnost
Pikantnost je osjet koji izaziva kašalj na grlu uzrokovan zdravim fenolnim spojevima u svježem, kvalitetnom maslinovom ulju.
Što to čini vrhunsko i nagrađivano ekstra djevičansko maslinovo ulje? Da bi bila među najboljima na svijetu, maslinovo ulje mora pokazati izvanredan karakter.
>4< Složenost/kompleksnost
Iznimna maslinova ulja šalju nas na mirisno i okusno putovanje kroz složeni buket ugodnih osjećaja. Reklo bi se da maslinovo ulje u nama pobuđuje fine i ugodne osjećaje, sa željom da ga ponovno kušamo.
>5< Sklad/harmonija
Ugodna ravnoteža u kvalitativnim karakteristikama uzorka ulja razlikuje kvalitetna maslinova ulja od ostalih
>6< Postojanost/trajnost
Kvalitete ulja bi se trebale zadržati neko vrijeme, dajući kušaču vremena za razmišljanje o voćnim notama i složenim suptilnostima. U vrhunskim uljima mirisi i okusi traju i traju…tzv. “PARFEM ULJA”