KLASIFIKACIJA MASLINOVIH ULJA
Pravila prema kojima se klasificiraju maslinova ulja u pojedinim zemljama mogu se donekle razlikovati i podložna su promjenama. Hrvatska je prihvatila Uredbe EU i uvrstila ih u novi –> PRAVILNIK O ULJIMA OD PLODA I KOMINE.
Pravilnikom se uređuju opći zahtjevi kakvoće ulja namijenjenih tržištu, koji se, među ostalim, odnose na kategorije ulja, nazive i definicije proizvoda. Ulja se razvrstavaju u kategorije i stavljaju na trži; šte radi prodaje krajnjem potrošaču, a kriteriji za razvrstavanje su Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva (također propisana Pravilnikom).
Djevičansko maslinovo ulje ekstra – proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadržava najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.
Djevičansko maslinovo ulje – proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadržava najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.
Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja – proizvod dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. Pravilnika.
Ulje komine maslina – proizvod dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadržava više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za tu kategoriju.
Osim spomenutih tržišnih kategorija, ulja se mogu razvrstati i prema izraženosti senzorskih svojstava u tri kategorije: kategoriju laganih, srednjih i intenzivnih ulja.
Ovisno o trajanju čuvanja, ulja se dijele na: nova ulja (do 4 mjeseca starosti, izrazita voćnog mirisa i okusa po plodu masline); svježa ulja (do 8 mjeseci starosti s blažim i skladnijim voćnim mirisom i okusom); i mlada ulja (do 12 mjeseci starosti).