Analiza nutritivnih vrijednosti hrane
Provodimo ispitivanja osnovnih sastojaka hrane kao što je ispitivanje sadržaja bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vlakana, pepela, vlage, soli i dr. Navedena ispitivanja provode se u svrhu deklariranja hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda i izrade nutritivne deklaracije, što je u skladu s Uredbom EU br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, kako bi bili informirani pri odabiru, upotrebi i korištenju hrane na siguran način.
NUTRITIVNA DEKLARACIJA
Osnovni sadržaj:
Energetska vrijednost (kJ/kcal)
Masti / od kojih zasićene masne kiseline
Ugljikohidrati / od kojih šećeri
Bjelančevine
Sol
Dodatno:
jednostruko i višestruku nezasićene masne kiseline
škrob
vlakna
ISPITIVANJE UGLJIKOHIDRATA Ugljikohidrati su uz proteine i masti, najvažniji nutrijenti u hrani. Dijele se na:
šećere (uglavnom monosaharidi i disaharidi)
škrob i ostali probavljivi polisaharidi
dijetalna vlakna