Analiza maslinovog ulja
U Hrvatskom obalnom i priobalnom području proizvodi se maslinovo ulje.
Bogato vitaminom E, karotenoidima, fenolima, polifenolima, klorofilom, oleinskom, palmitinskom, stearinskom, linolnom i linolenskom kiselinom blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti, snizuje krvni tlak i rizik bolesti srca, prevenciju od karcinoma i sveukupno jača imunološki sustav te se s pravom smatra, kako začinom i namirnicom, tako i lijekom.
Međutim, sve navedeno vrijedi ako je maslinovo ulje extra djevičanske kvalitete , što se može utvrditi isključivo fizikalno – kemijskim i senzotskim analizama.
U našem se laboratoriju mogu utvrditi sljedeća mjerila kakvoće:
Sadržaj slobodnih masnih kiselina, za extra djevičansko maslinovo ulje ne smije iznositi više od 0,8 grama na 100 grama ulja
Peroksidni broj kojim se izražava količina hidroperoksida, primarnih proizvoda autooksidacije. Za extra djevičansko maslinovo ulje ne smije iznositi više od 20 mEq O2 / kg
Spektrofotometrijska apsorbancija u UV području (K232, K270 i ΔK) kao pokazatelj oksidacije, čime se može otkriti i lažno maslinovo ulje koje nastaje dodavanjem rafiniranih ulja.
Sadržaj masnih kiselina kao što su Palmitinska kiselina, Oleinska kiselina, Linolna kiselina i Linolenska kiselina. One su najzastupljenije u maslinovom ulju.
Određujemo tehnološku zrelost ploda masline tj. točan i optimalan termin berbe maslina za preradu u ulje… uvodimo nove standarde praćenja objektivnom analitičkom i instrumentalnom metodom.